30 mei 2024

EMPC

Uw One Stop over crypto en technologie

Bitcoin-zwendels om op bedacht te zijn

Hier bij EMPC hebben we helaas meer verhalen gehoord dan we zouden willen over mensen die bitcoins willen kopen om vervolgens te ontdekken dat ze het slachtoffer zijn geworden van oplichterij. Dit gebeurt om verschillende redenen, die we hieronder zullen bespreken. Die meestal kunnen worden toegeschreven aan de groeipijnen van cryptocurrency. Bitcoin (BTC) is immers pas tien jaar oud. Die oplichting doet niets af aan de positieve kracht van cryptocurrency of de legitimiteit ervan; we geloven nog steeds dat de toekomst van geld er een is waarin de mensen de leiding hebben over hun eigen economie. Maar ze belemmeren de algehele acceptatie van cryptocurrency en zorgen ervoor dat mensen gaan twijfelen of ze überhaupt Bitcoins moeten kopen.

Dus hoe beschermt u uw investering en zorgt u ervoor dat wanneer u BTC koopt, deze in uw handen blijft? We bekijken waarom cryptocurrency zo vatbaar is voor oplichting, wat enkele van de meest voorkomende crypto-scams zijn en hoe u kunt voorkomen dat u er het slachtoffer van wordt.

Waarom Bitcoin-zwendel zo vaak voorkomt

Om te begrijpen waarom oplichting zo wijdverbreid is in cryptoland, moeten we eerst eens kijken naar de geschiedenis ervan. Cryptocurrency ontwikkelden zich na de economische crash van 2008, toen mensen het vertrouwen in gecentraliseerde banksystemen begonnen te verliezen en op zoek gingen naar alternatieven. BTC is gemaakt als een peer-to-peer-valuta die zowel grenzen als banken omzeilt; met andere woorden, het was een valuta voor iedereen. Wat nog belangrijker is, dat gebrek aan centralisatie – en daarmee een gebrek aan regulering – betekende dat je in ieder geval in het begin anoniem Bitcoins kon kopen. BTC-handel en -verplaatsing gebeurde op de blockchain, die in een geheel gescheiden sfeer leefde van de valuta’s die we gewend waren, en alleen werd aangegeven door portemonnee-adressen die verschenen als reeksen letters en cijfers. Er was geen idee van wie die portefeuilles waren of waar de Bitcoins naartoe gingen.

Deze relatieve anonimiteit maakte crypto natuurlijk ongelooflijk aantrekkelijk voor criminelen. Het was een geweldige manier om geld wit te wassen en goederen te kopen op het dark web. Natuurlijk, naarmate het evolueerde en meer mainstream werd aangenomen door zowel mensen als bedrijven, werden regels aangenomen en werd de anonimiteit waarmee crypto kon worden gekocht grotendeels geëlimineerd. Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om anoniem BTC te kopen, wat natuurlijk een goede zaak is. Cryptocurrency wordt op grote schaal geaccepteerd door overheden, mensen en bedrijven, omdat steeds meer mensen de waarde van de blockchain zien. Maar ondanks het onvermogen om het anoniem te kopen, kun je, als je eenmaal BTC in handen hebt, nog steeds redelijk anoniem handelen, nieuwe portemonnee-adressen genereren en van de radar blijven.

Als gevolg hiervan is cryptocurrency, ondanks de opgelegde regelgeving en de legitimiteit van de valuta, nog steeds een favoriet van criminelen. Maar dat is niet de enige reden waarom Bitcoin-zwendel zo wijdverbreid is. De andere redenen hebben meer te maken met de menselijke natuur:

Veel mensen zijn (te) goed van vertrouwen

Veel mensen zijn goed van vertrouwen. We willen andere mensen geloven, en geloven in de goedheid van de mens. Dus als we horen van een kans of van iemand die ons wil helpen, zijn we geneigd te geloven dat het waar is.

Veel mensen opteren voor de gemakkelijke weg

Mensen hebben altijd al snel geld willen verdienen. Daarom zijn we zo bereid om elk snel rijk-schema te geloven waarvan we horen. Want wat als het echt is en we missen de boot? Wat dan? Een van de redenen waarom Bitcoin eind 2017 zo snel klom, was omdat het leek op een belofte van gemakkelijk geld. Maar die klim was gedeeltelijk gebaseerd op een hype, en oplichters spelen in op de hype en belofte van gemakkelijk geld door op zoek te gaan naar mensen die het willen geloven.

Mensen geloven vaak wat ze niet begrijpen

Het systeem waarop cryptocurrency functioneert is niet alleen nieuw, het is ongelooflijk complex. Blockchain-technologie, Bitcoin-mining en cryptocurrency-portefeuilles zijn moeilijk te begrijpen en de meeste mensen zullen niet de moeite nemen om erover te leren. In plaats daarvan gaan ze andere mensen vertrouwen als die uitleggen hoe het werkt en hopen dat het hen naar snel geld leidt.

Waar kunnen we doen met de bovenstaande observaties? Met een valuta waarvan de werking door de meeste mensen niet volledig wordt begrepen, en die wordt geleverd met de belofte van gemakkelijk geld, zijn de meeste mensen helaas bereid hun ongeloof op te schorten en de oplichters te vertrouwen die aanbieden om ze rijk te maken.

De meest bekende Bitcoin-zwendel

Nu u weet dat Bitcoin-zwendel bestaat; op welke oplichting moet u letten wanneer u BTC koopt, verzendt of verhandelt? Hier zijn enkele van de zwendels die we het vaakst zien bij EMPC:

Valse makelaar of handelaar (of nep Bitcoin-investering/financieel adviseur)

  • Hoe het werkt: bij deze zwendel doet iemand zich voor als een financieel adviseur of makelaar voor cryptocurrency en biedt hij aan om uw cryptocurrency te verhandelen om betere resultaten te behalen. Op het eerste gezicht klinkt het niet zo anders dan de investeringen die je doet in je niet-crypto leven, zoals via een pensioenfonds. Je stuurt iemand je crypto, of stopt het in een portemonnee waar jullie allebei toegang toe hebben, en zij kopen en verhandelen crypto namens jou.
  • Wat is de zwendel: de makelaar of belegger is bijna nooit echt. In plaats daarvan stuur je je Bitcoin naar iemand, vaak enkele duizenden dollars in de loop van enkele weken of maanden, en uiteindelijk zullen ze er met je geld vandoor gaan.
  • Waar u op moet letten: Pas op voor iedereen die u vraagt ​​om hen cryptocurrency te sturen met de belofte om te investeren en te verhandelen en u in ruil daarvoor geld te geven. Dit geldt met name voor beloften van hoge, onmogelijk te geloven rendementen, maar geldt ook voor aannemelijke rendementen. Onthoud dat als u uw cryptocurrency naar iemand verstuurt, het onmogelijk is om deze op te halen. En ook, als iemand aanbiedt om een ​​portemonnee voor je op te zetten, of privésleutels wil delen, begrijp dan dat ze dan toegang hebben tot al je cryptocurrency. Stel altijd uw eigen cryptocurrency-portemonnee in en geef uw privésleutels niet aan iemand met wie u ook uw wachtwoord voor internetbankieren niet zou delen.

Imitator-site

  • Hoe het werkt: een oplichter zal een nepwebsite of sociale-mediapagina maken die zich voordoet als een legitieme website om nietsvermoedende klanten te lokken. Iemand kan bijvoorbeeld een nep-Facebook-pagina maken met dezelfde naam en hetzelfde logo als een cryptocurrency-verkoper of uitwisselen en reageren op of posten op de Facebook-pagina van het echte bedrijf, en zich voordoen als hen.
  • Wat is de zwendel: Meestal aanbiedingen van gratis Bitcoins. Een nepsite zal bijvoorbeeld op de muur of in de opmerkingen van een echte site posten en iets zeggen als: “We hebben een nieuwe samenwerking! Stuur 1 BTC naar het volgende adres, en wij sturen je 2 BTC terug!” Het adres is echter niet van de echte site, maar van de oplichters.
  • Waar u op moet letten: alles wat te mooi klinkt om waar te zijn, is dat ook. Als iemand aanbiedt om je gratis Bitcoin te sturen als je hem eerst crypto stuurt, bedriegen ze je waarschijnlijk. Zelfs als de poster of commentator er echt uitziet, klik je door en je zult zien dat ze niet dezelfde berichten, hetzelfde aantal volgers, enz. hebben als de pagina waarop je denkt dat je bent. EMPC zal je bijvoorbeeld nooit vragen om munten naar ons te sturen op Facebook of andere sociale media.

Oplichting via sociale media

  • Hoe het werkt: iemand zal je benaderen op sociale media om je te helpen met je Bitcoin-investering als je hem munten stuurt. Soms willen ze gewoon hun hulp aanbieden (vaak met een klein percentage voor zichzelf, om legitiemer te klinken), en soms zullen ze zich voordoen als een echt persoon.
  • Wat is de zwendel: net als de nep-makelaar / beleggingsadviseur-zwendel, zult u uw munten nooit meer zien. Je stuurt geld naar de persoon, soms een keer en soms in de loop van een paar maanden, en dan verdwijnen ze wanneer je probeert op te nemen.
  • Waar u op moet letten: als iemand u benadert met aanbiedingen van Bitcoin-investeringshulp, met nieuwe manieren om u rijk te maken, of zelfs maar om geld vraagt, neem dan aan dat het oplichterij is. Dit geldt voor e-mails van royalty’s in Afrikaanse landen, verzoeken om crypto naar een specifiek adres te sturen, of thuiswerken en rijke schema’s krijgen waar je voor moet betalen.

<h2>Hoe u uw Bitcoin-investering kunt beschermen?</h2>
Als u Bitcoins koopt, is het belangrijkste dat u kunt doen, uw investering beschermen. Maar hoe doe je dat? Begin met het lezen van ons artikel over het veilig houden van uw cryptocurrency-investering. Beheer altijd uw eigen cryptocurrency. Dat betekent dat u uw eigen portemonnee maakt, de privésleutels niet aan iemand die u niet kent geeft en uw munten niet naar iemand anders stuurt om namens u te beleggen. Gebruik een stevig gevoel van scepsis voor alles wat u online ziet. Dit omvat regelingen om snel rijk te worden, aanbiedingen om crypto te beleggen of te verhandelen, en aanbiedingen op sociale media van gratis Bitcoins. Als iemand u vraagt ​​om munten naar hen te sturen, moet u zeer alert zijn. Zet vraagtekens bij het bedrijfsmodel dat iemand heeft. Als iemand bijvoorbeeld zegt: “Stuur me 1 BTC en ik stuur je 2 BTC terug”, kun je er vrij zeker van zijn dat het oplichterij is. Als iemand aanbiedt om uw geld voor u te investeren en u de winst te sturen, kunt u er ook vrij zeker van zijn dat het oplichterij is. Besteed aandacht aan je instinct, vooral als je niet helemaal zeker weet hoe cryptocurrency werkt.

Bij EMPC geloven we dat cryptocurrency echt de toekomst is, daarom willen we je helpen je cryptocurrency-investering veilig te houden. Dat lijken misschien woorden, maar je moet ze ter harte nemen en jezelf afvragen of de aankoop die je doet echt een aankoop is die je alleen doet. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat cryptocurrency-transacties onomkeerbaar zijn, dus als u uw munten naar iemand anders stuurt, hen uw portemonnee laat instellen of uw privésleutels met hen deelt, kunt u uw crypto niet terugkrijgen.