30 oktober 2024

EMPC

Uw One Stop over crypto en technologie

4 tips om uw Bitcoin-investering veilig te houden

Sinds de snelle opkomst in 2017 is het mainstream geworden om Bitcoin als investering te kopen. Het is tenslotte moeilijk om de verhalen van Bitcoin-miljonairs te negeren – mensen die een relatief kleine Bitcoin-investering deden in de vroege dagen van de cryptocurrency en vervolgens op een goudmijn zaten toen de prijs steeg tot 20.000 USD. Zelfs een Bitcoin-investering van 1000 USD in 2011 zou in 2017 20.000.000 USD hebben opgeleverd. Als u een jaar eerder slim genoeg was geweest om Bitcoin te kopen, had u 250.000.000 USD kunnen uitbetalen.

Maar net zoals er verhalen zijn over Bitcoin-miljonairs, zijn er ook verhalen over de Bitcoin-miljonairs die er nooit zijn geweest: de mensen die hun privésleutels verloren – dat wil zeggen het wachtwoord van hun portemonnee – of wiens fortuin door hackers verdween. (The Big Bang Theory draaide zelfs een aflevering over een verloren Bitcoin-portemonnee, en tegen de tijd dat deze werd uitgezonden, was de prijs verdubbeld ten opzichte van wat in de show was geschreven.) Natuurlijk zijn investeringen riskant, ongeacht waar ze in zitten. Maar het beschermen uw Bitcoin-investering kent zijn eigen regels.

Bij EMPC doen we er alles aan om u te leren dat beleggen in Bitcoin veilig en gemakkelijk is, van het hebben van een grondig accountverificatieproces tot ervoor zorgen dat u de controle houdt over uw eigen geld. En niet alleen Bitcoin – cryptocurrencies kunnen virtueel zijn, maar ze zijn een echte investering, en het maakt niet uit in welke munten je investeert, het is belangrijk om veilig te blijven wanneer je cryptocurrency koopt. Maar terwijl de Bitcoin-prijs opnieuw stijgt en smacht om 10.000 USD te bereiken, hoe blijft u dan veilig wanneer u Bitcoin online koopt? En hoe houd je je Bitcoin veilig als je het eenmaal hebt gekocht? Hier zijn 4 tips om u op weg te helpen.

1. Doe grondig onderzoek

De sleutel tot een slimme Bitcoin-investering is om te weten waarin u investeert. Begrijpen hoe iets werkt, is de beste manier om te weten dat het niet meer werkt. Neem voordat je cryptocurrency koopt even de tijd om te lezen hoe crypto werkt, hoe aankopen en transacties op de Blockchain worden bevestigd en hoe en waar je crypto kunt gebruiken.

Zodra je crypto zelf onder de knie hebt, is het tijd om onderzoek te doen naar de individuele services die je wilt gebruiken. Begrijp de verschillende methoden die er zijn om Bitcoin te kopen, of u Bitcoin nu online koopt, bij een Bitcoin-geldautomaat of in een peer-to-peer-transactie. Als je eenmaal de beste methode voor jou hebt gekozen, onderzoek dan welke providers er zijn: lees reviews over veiligheid, snelheid en gebruiksgemak. Als je een newbie in cryptocurrency bent, overweeg dan om een ​​platform te gebruiken dat kopen zo eenvoudig mogelijk maakt. Het vinden van een gerenommeerde service is niet uw enige taak. U wilt ook de verschillende portefeuilles onderzoeken die beschikbaar zijn voor gebruik en onderzoeken wat uw opties zijn om Bitcoin te verkopen zodra u klaar bent om uit te betalen.

Onthoud dat als u Bitcoin als investering koopt, u ​​het als zodanig moet behandelen. Je zou geen auto of huis kopen of zelfs maar een abonnement nemen zonder eerst onderzoek te doen; zo moet u ook omgaan met het kopen van cryptocurrency.

2. Gebruik meer dan één portemonnee

Net zoals het vaak een slimme strategie is om je beleggingen te spreiden over verschillende aandelen, kan hetzelfde gezegd worden voor het kiezen van een cryptocurrency wallet. Immers, als er een wordt gehackt of faalt, of als u het wachtwoord ervan kwijtraakt, verliest u slechts een deel van uw investering.

Maar voordat we de juiste portemonnee(s) voor u kiezen, laten we ze eerst helemaal begrijpen. Bitcoin is gemaakt als een gedecentraliseerde peer-to-peer-valuta, wat betekent dat het niet wordt beheerd door een centrale bank of entiteit; in plaats daarvan wordt het beheerd door zijn gebruikers. Enerzijds betekent dit meer economische macht en vrijheid. Maar de keerzijde van die (bit)munt is dat met grote macht ook grote verantwoordelijkheid gepaard gaat. In tegenstelling tot het opslaan van uw geld bij een bank, die de verantwoordelijkheid voor uw geld op zich neemt en in veel landen verzekerd is, ligt de verantwoordelijkheid voor het correct beveiligen van uw geld bij u zelf. Dat betekent het kiezen van een portemonnee en het beschermen van het wachtwoord (daarover later meer).

Een cryptocurrency-portemonnee is als een kruising tussen een bankrekening en een mailbox voor uw munten. Hier kunt u munten openen, overdragen, verzenden en ontvangen, en waar u een overzicht van uw transacties kunt zien. Sommige portefeuilles ondersteunen veel verschillende cryptocurrencies, terwijl andere er slechts één ondersteunen, dus zorg er altijd voor dat u een portemonnee gebruikt die uw munt ondersteunt wanneer u online cryptocurrency koopt, anders kunnen de munten verloren gaan in crypto-ruimte.

Er zijn veel soorten portemonnees. Sommige live online, andere als apps op je telefoon, andere op papier, op USB-sticks of gedownload naar je computer. Hot wallets, dia zijn portemonnees die online of als apps bestaan, zijn meestal beter voor snelle transacties of snelle toegang tot uw geld. Ze zijn geweldig als u met één klik op de knop wilt zien waar uw investering staat, of als u Bitcoin wilt verkopen vanaf uw woon-werkverkeer. Maar omdat ze online zijn, zijn hot wallets ook vatbaarder voor hacking, en in tegenstelling tot de bovengenoemde banken zijn ze zelden verzekerd. Met andere woorden, als iemand toegang heeft tot uw geld, kan uw belegging voorgoed verdwijnen.

Cold wallets daarentegen zijn veel veiliger tegen hacken en diefstal. Dat komt omdat ze zeer zelden online zijn, op een USB-stick of op papier leven. Omdat ze niet verbonden zijn met internet, zijn ze ook moeilijker toegankelijk wanneer u uw investering wilt controleren of Bitcoin wilt kopen. Ze zijn beter voor het opslaan van grote hoeveelheden cryptocurrency die u een tijdje niet wilt aanraken. Maar als dat eenvoudig genoeg klinkt, vooral bij het overwegen van een langetermijninvestering, is het nadeel van cold wallets dat u vertrouwt op hun fysieke aanwezigheid. Als u uw portemonnee verliest, bent u, net als de karakters van de Big Bang Theory, waarschijnlijk uw investering kwijt.

Het spreiden van uw Bitcoin-investering over meerdere wallets kan helpen in het geval van hacking of verlies. Het betekent natuurlijk ook dat u verantwoordelijk bent voor het kennen van de verblijfplaats en wachtwoorden voor meer dan één portemonnee, dus de juiste balans is belangrijk. Wat je ook kiest, onthoud: doe altijd grondig onderzoek.

3. Bescherm uw privésleutels… en maak altijd een back-up

Wat beschermt uw portemonnee en uw Bitcoin-investering? Cryptocurrency-wallets zijn beveiligd met privésleutels. Elke portemonnee heeft een openbare sleutel of adres, dat is wat u gebruikt om geld te ontvangen. Als u bijvoorbeeld Bitcoin online koopt, wordt u gevraagd om uw portemonnee-adres in te voeren – dat is de openbare sleutel, en het is ook wat op de Blockchain verschijnt en uw transactie laat zien. Maar hoe krijgt u toegang tot uw geld wanneer u ze wilt? Dat doe je met je privésleutels. Privésleutels zijn een lange reeks letters en cijfers die als wachtwoord voor uw portemonnee dienen. Je hebt ze nodig als je ooit besluit om uit te betalen.

Helaas, zoals veel Bitcoin-kopers op de harde manier hebben geleerd, kunnen privésleutels kwijt raken. En als dat gebeurt, is er heel weinig dat kan worden gedaan om ze terug te halen. Soms worden ze ondersteund door een toegangscode die bestaat uit een reeks woorden die kunnen worden gebruikt om ze op te halen. Maar de kans is groot dat als u uw privésleutels bent kwijtgeraakt, u ook uw Bitcoin-investering bent kwijtgeraakt.

Net zo belangrijk als het niet verliezen van uw privésleutels, is om ze privé te houden. De wereld van cryptocurrency staat bol van fraude en oplichters proberen vaak te profiteren van mensen die niet begrijpen hoe Bitcoin werkt. Sommige oplichters bieden aan om een ​​portemonnee voor u op te zetten of namens u te handelen. Dit zou enorme alarmbellen moeten doen rinkelen. Stel altijd uw eigen portemonnee in, zodat u weet dat u uw privésleutels hebt, en behandel uw privésleutels zoals u zou doen met het wachtwoord van uw bankrekening. Iedereen die uw privésleutels heeft, kan uw geld immers heel gemakkelijk naar zichzelf overmaken. Geef uw privésleutels of wachtwoord niet aan iemand met wie u ook niet al uw geld zou delen.

Dat gezegd hebbende, is het een goed idee om een ​​back-up te hebben met iemand die u vertrouwt. Als u van plan bent uw Bitcoin-investering te laten voorzien in uw pensioen – of erfenis – kunt u uw naasten het beste laten weten hoe ze toegang kunnen krijgen tot die fondsen.

4. Koop Bitcoin van een betrouwbare bron

Zoals we aan het begin van dit artikel vermeldden, zijn er veel manieren om Bitcoin te kopen, waaronder online kopen, via een Bitcoin-geldautomaat of in een peer-to-peer-verkoop. Maar hoewel een peer-to-peer-verkoop vaak de laagste kosten met zich meebrengt, brengt het ook de hoogste risico’s met zich mee. Een reden is dat het gemakkelijker is om opgelicht te worden. Iemand zal aanbieden om u Bitcoin te verkopen, en terwijl u uw geld verzendt, komen de munten nooit aan.

Maar een andere, belangrijkere reden komt verderop, wanneer het tijd is om uw investering te laten uitbetalen. Omdat het kopen van Bitcoin soms een anonieme kwaliteit kan hebben, is cryptocurrency de afgelopen jaren gebruikt voor het kopen van illegale dingen op het darknet, voor mensenhandel, het financieren van terrorisme of voor het witwassen van geld. Hoewel beurzen en leveranciers actief cryptocriminaliteit bestrijden, bestaat die misdaad nog steeds. Vanwege de bestaande anti-witwasregelgeving, willen veel van de beurzen waarmee u Bitcoin voor fiat-valuta’s kunt verkopen, echter weten dat de munten niet op het darknet of voor iets illegaals zijn gebruikt. Hoe kun je dat bewijzen? Het is niet altijd zo eenvoudig, dus bij sommige leveranciers en beurzen kunt u alleen Bitcoin verkopen die u rechtstreeks van hen hebt gekocht. Andere uitwisselingen kunnen samenwerken met blockchain-misdaadbestrijdende bedrijven om de Bitcoins die erin binnenkomen te traceren. Hoewel u de oorsprong van uw munten niet kunt weten wanneer u ze in een peer-to-peer-handel koopt, zal een gerenommeerde online verkoper zijn munten controleren voordat ze ze aan u verkopen. Zo heeft u schone munten die u later zonder problemen kunt verkopen wanneer u klaar bent om uw Bitcoin-investering te verzilveren.

Samengevat

Het zou vanzelfsprekend moeten zijn als je met geld omgaat, maar een flinke dosis voorzichtigheid en gezond verstand zijn altijd goed om te hebben. Wees sceptisch over alles wat te mooi klinkt om waar te zijn, onderzoek altijd grondig om ervoor te zorgen dat u niet in oplichting investeert, bescherm uw virtuele activa op dezelfde manier als u uw fysieke activa zou beschermen, en luister naar uw instinct als iets niet goed voelt.